Zakład Drobiarski RES-DROB jest zintegrowanym zakładem przetwórstwa drobiowego w pełni oddanym swoim klientom od 1951 roku. Naszą tradycją jest dostarczanie smacznego, zdrowego i w pełni przebadanego mięsa drobiowego. Bliska współpraca z naszymi partnerami pozwala nam na zachowanie całkowitej kontroli jakości od pisklęcia po wyrób końcowy. Ponad pół wieku na rynku drobiarskim jasno pokazuje, że spełniamy najbardziej wygórowane wymagania świadomych konsumentów. Dzięki naszemu przywiązaniu do tradycji i jakości należymy do najlepszych na świecie co dodatkowo mobilizuje nas do ciągłego rozwoju.
Historia Rzeszowskich Zakładów Drobiarskich sięga 1951 roku kiedy to powołano Rejonową Zbiornicę Jajczarsko-Drobiarską w Rzeszowie. Trzy lata później przedsiębiorstwo otrzymało nazwę Zjednoczenie Przemyślu Jajczarsko-Drobiarskiego i otrzymało statut przedsiębiorstwa państwowego.
Przedmiotem działalności było: skup i zbyt jaj, drobiu i pierza, przerób i konserwacja jaj, ubój drobiu, przerób pierza
Przez kolejne lata przedsiębiorstwo zmieniało nazwę oraz połączyło się z podobnymi przedsiębiorstwami w Jarosławiu I Sanoku. Wreszcie 1.01.1972 z połączenia Przedsiębiorstwa Jajczarsko-Drobiarskiego i Przedsiębiorstwa Hodowli I Wylęgu Drobiu w Rzeszowie powstają Rzeszowskie Zakłady Drobiarskie. Dokładnie dwa lata później zostają przyłączone Dębickie Zakłady Drobiarskie. 1.07.1975 w wyniku podziału administracyjnego kraju zmienia się zasięg działalności Rzeszowskich Zakładów Drobiarskich.
Obejmuje on województwa: -krośnieńskie -przemyskie -tarnobrzeskie -rzeszowskie
W 1979 r zmodernizowano ubojnię drobiu w Rzeszowie, powstała nowa linia do uboju. Po 3 latach oddano do eksploatacji budynek biurowy w Rzeszowie. W roku 1990 zainstalowano importowaną linie schładzania drobiu powietrzem zgodnie z wymogami EWG. W 1992 r modernizacji uległa chłodnia do drobiu. W późniejszych latach zakład przeszedł wiele modernizacji, najważniejszą był montaż i uruchomienie automatycznej linii do uboju kurcząt o wydajności 6000szt./h oraz rozbudowa tunelu natryskowo powietrznego w 1998 roku.
2001 rok - zakup zakładu drobiarskiego przez firmę GAJM, Jan Jurkiewicz
Kształtowanie jakości wyrobu końcowego uzależnione jest od wielu czynników:
- nasze surowce pochodzą z wyspecjalizowanych ferm drobiarskich w 95% z woj. podkarpackiego
- tradycyjny charakter chowu kurczaka
- doskonały mikroklimat regionu podkarpackiego, krystalicznie czysta woda i powietrze
- najnowocześniejszy proces technologiczny w tym ciągły, natryskowo-powietrzny system schładzania gwarantujący trwałą mikro biologicznie tuszkę
- wdrożony system jakości HACCP
- wyspecjalizowana kadra pracownicza
- stały nadzór lekarzy weterynarii
Współpracujące z nami wyspecjalizowane fermy drobiarskie spełniają wszystkie normy europejskie. Budynki hodowlane izolowane, posiadające odpowiednia wentylację. Wyposażone w nowoczesny sprzęt do karmienia i pojenia drobiu. Mieszanki paszowe przechowywane są w odpowiednio przystosowanych do tego celu pomieszczeniach a ich odpowiednio dobrane składniki i pełne porcje gwarantują zdrowy i naturalny wzrost kurczaków. Pasze podawane w ostatnim okresie wzrostu są wolne od antybiotyków i innych dodatków. Fakt ten jest potwierdzony przez Powiatowego Lekarza Weterynarii opiekującego się daną fermą. Materiał hodowlany naszych brojlerów pochodzi z renomowanych wylęgarni zarówno krajowych jak i zagranicznych jak i zagranicznych, gdzie wylęga się pisklęta o wysokim standardzie genetycznym ras mięsnych.
Kurczęta transportowane są w specjalnych samochodach przystosowanych do przewozu żywca, co zapewnia im prawidłową ochronę humanitarną. Przed rozpoczęciem uboju farmer każdorazowo dostarcza aktualne świadectwo zdrowia drobiu wystawione przez lekarza weterynarii nadzorującego daną fermę. Ubój i obróbka poubojowa kurcząt prowadzone są pod stałą kontrolą weterynaryjną. Proces technologiczny odbywa się na nowoczesnej, zmechanizowanej linii ubojowej holenderskiej firmy .M.F.. Zastosowanie nowoczesnego systemu chłodzącego gwarantuje utrzymanie odpowiedniej temperatury i wilgotności powierzchni tuszek eliminując tym samym zawartość wody obcej. Zachowanie ciągłości łańcucha chłodniczego przyczynia się do powstania świeżej i trwałej mikrobiologicznie tuszki.
Trwała mikrobiologicznie tuszka Przed rozpoczęciem uboju farmer dostarcza każdorazowo aktualne świadectwo zdrowia drobiu wystawione przez lekarza weterynarii nadzorującego fermę. Kurczęta transportowane są specjalistycznymi samochodami przystosowanymi do przewozu żywca, co zapewnia im prawidłową ochronę humanitarną. Ubój i obróbka poubojowa kurcząt prowadzone są pod stałym nadzorem lekarzy Weterynarii. Proces technologiczny odbywa się w nowoczesnej, zmechanizowanej linii ubojowej holenderskiej firmy E.M.F. Stosowany natryskowo – powietrzny system schładzania tuszek jest preferowany przez Unię Europejską i zapewnia osiągnięcie wymaganej temperatury +4 oC po schłodzeniu z zachowaniem wilgotnej powierzchni tuszek i zmniejszona zawartością wody obcej. Dalsze przetrzymywanie tuszek w komorach o temperaturze –2 do +2 oC zapewnia utrzymanie ciągłości łańcucha chłodniczego i sprawia, że tuszka zachowuje świeżość i jest trwalsza mikrobiologicznie. Ponadto opracowany i wdrażany system HACCP przyczynia się do produkcji bezpiecznej żywności. Skład chemiczny mięsa drobiowego (duża zawartość białka, niska zawartość tłuszczu) stawia tuszki kurcząt oraz ich przetwory w grupie wyrobów dietetycznych.
Fermy Drobiarskie Kurczęta produkowane w Zakładzie Drobiarskim RES-DROB pochodzą z wysoko wyspecjalizowanych ferm drobiarskich z Podkarpacia.
- Obiekty, w których odchowuje się kurczęta spełniają wszystkie normy europejskie.
- Budynki dobrze izolowane, zachowana odpowiednia wentylacja.
- Wyposażone są w nowoczesny sprzęt do karmienia i pojenia drobiu oraz przechowywania pasz.
- Mieszanki paszowe , którymi są żywione nasze brojlery są pełnoporcjowe, skład mieszanek jest odpowiedni dla tej grupy wiekowej kurcząt.
- Pasza podawana w ostatnim okresie wzrostu jest wolna od antybiotyków, kokcydiostatyków oraz innych dodatków. Jest to potwierdzone przez Powiatowego Lekarza Weterynarii opiekującego się daną fermą.
- Materiał hodowlany naszych brojlerów pochodzi z renomowanych wylęgarni w kraju i Europie, gdzie wylęgane są pisklęta brojlerowskie o wysokim standardzie genetycznym ras mięsnych kur.
|